تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال بورس هر دو از مهمترین و کاربردیترین روش های شناخت و انتخاب بهترین گزینه سرمایهگذاری در بورس هستند.
در تحلیل بنیادی بورس، عوامل اصلی تاثیرگذار بر ارزش سهم مورد بررسی قرار میگیرد در حالی که تحلیل تکنیکال یا تحلیل فنی بورس روشی است برای پیشبینی قیمتها با توجه به بررسی وضعیت بازار در گذشته. در واقع هدف نهایی تحلیل بنیادی تشخیص ارزش واقعی سهام و هدف نهایی تحلیل تکنیکال پیشبینی حرکت بعدی قیمتها در بازار است. در نهایت خروجی هر دو روش پیشبینی قیمتهاست و یک سرمایهگذار زمانی موفق است که بتواند از هر دو تحلیل در بازار بورس استفاده کند تا ریسک موجود کم شود.
قدمت تحلیل تکنیکال به قرن هفدهم و هجدهم میلادی برمیگردد. پایهگذاری تحلیل تکنیکال به روش امروزی نیز بر اساس بررسیها و نتیجهگیریهای چالز داو ( بنیانگذار وال استریت ژورنال) صورت گرفته است. امواج الیوت نیز که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرد همان نظریه داو است که در آن نوسانات بهصورت موج نمایش داده میشود.
در روش تحلیل تکنیکال، قیمت آینده یک سهم بر اساس نوسانات قیمت در گذشته، حجم معاملات و در نهایت بررسی الگوهای شکل گرفته پیشبینی میشود تا بتوان بهترین فرصتهای خرید و فروش یک سهم را شناسایی کرد.
استفاده از تحلیل تکنیکال هنری است که به شما این امکان را میدهد با پیشبینی قیمتها سهام شرکتها را در بهترین موقعیت خریداری کرده و با استفاده از قدرت تحلیلی که نمودار و چارتها به شما میدهد تشخیص دهید در هر اتفاق برای یک سهم، حرکت بعدی بازار چه خواهد بود و با این روش در بازار به سود بیشتری دست پیدا کنید. این همان موج سواریی است که آقای جیپرینگ نیز به عنوان اصلیترین هنر تحلیل تکنیکال به آن اشاره کرده است. موجسواری بهترین روش برای کسب سود با دیدگاه کوتاهمدت است.
با توجه به آنچه گفته شد اصول تحلیل تکنیکال با سه جمله قابل تقسیم بندیاست:
۱-همه چیز در قیمت گنجانده شدهاست.
۲- قیمتها در یک روند قابل پیشبینی حرکت میکنند.
۳- تاریخ تکرار میشود.
نکات:
تحلیل تکنیکال انعطافپذیری و سرعت بالایی دارد و وابسته به زمان نیست.
تحلیل تکنیکال فقط مختص بازار بورس نبوده و برای هر نوع بازاری که نوسانات قیمت آن در گذشته، در دسترس باشد قابل تعمیم است.
همچنین در بازارهایی با شرایط عادی از حجم معاملات و نقدینگی بالا پیشبینی دقیقتری ارائه میدهد.
همین نکته علاوه بر مزیت تحلیل تکنیکال میتواند از معایب آن نیز به شمار رود! به این معنی که بازایی که کارایی بالایی داشته باشد (بازار کارا) از فرضیات اصلی تحلیل تکنیکال است.
نتیجهگیری
تحلیل تکنیکال یعنی پیش بینی رفتار بازار در آینده با توجه به گذشته قیمت و حجم آن بازار ( با استفاده از نمودار و اعداد) ، بدون توجه به ماهیت خود کالا یا خدمات.
اما توجه به این نکته نیز ضروری است که فقط استفاده از تحلیل تکنیکال تضمینی بر پیشبینی دقیق رفتار بازار نخواهد بود و در واقع در بازار بورس این معاملهگران هستند که با خرید و فروش هر سهم رفتار بازار را شکل میدهند در نتیجه علاوه بر تکیه به علم تحلیل تکنیکال باید تا حدودی با روانشاسی معاملات و بازار بورس نیز آشنا بود.
دیدگاهتان را بنویسید