علم تحلیل بنیادی در بورس
این روزها همه به هر نحوی با اندک پساندازی که دارند، وارد بازار بورس میشوند و یا مورد تشویق دیگران برای سرمایهگذاری در این بازار قرار میگیرند. اگر شما هم قصد ورود به این بازار را دارید بهتر است قبل از ورود به آن خیلی دقیق در مورد این بازار تحقیق کرده و برای ورود، صفر تا صد بورس را بدانید.
تعداد بیشتری از افراد تازه کار به محض اینکه کد بورسی دریافت میکنند با کمک و مشورت یکی دو نفر از دوستانی که از قبل در این بازار بودند شروع به خرید و فروش سهام میکنند اما نکته این جاست که در بازار سرمایه بورس نباید بیگدار به آب زد، باید آن را خوب فهمید و از طریق علم و دانش وارد شد و فعالیت خرید و فروش سهام را آغاز کرد. حتی پیشنهاد میشود تازهواردان به بازار بورس، در شروع فعالیت فقط عرضه اولیه خریداری کنند.
از پیش زمینههای علمی و دانشهای مورد نیاز بازار بورس، یادگیری علم تحلیل بنیادی و علم تحلیل تکنیکال است. در این مقاله تلاش شده شما تا حدودی با این علم آگاه پیدا کنید. با یادگیری تحلیلهای بازار بورس میتوانید خرید و فروش خوبی از سهام ها را در بازار بورس تجربه کنید.
تحلیل بنیادی در بورس چیست؟
یکی از روشهایی که برای تحلیل و بررسی بازار بورس و تصمیمگیری برای خرید و فروش سهام، میتوان از آن استفاده کرد، تحلیل بنیادی است. تحلیل بنیادی روشی است برای بدست آوردن ارزش ذاتی هر سهام که میتوان بعد از آن به آنالیز سهام یا اوراق بهادار پرداخت.
از جمله افرادی که در تحلیل بنیادی بسیار خوب عمل کرده و جز موفقترین تحلیلگران بنیادی تاریخ شده، وارن بافت است که به دلیل استراتژیهای سرمایهگذاری خود، تبدیل به یک میلیاردر شده است.
مورادی که یا بهتر است گفته شود ابزارهایی که برای تحلیل بنیادی استفاده میشود، صورتهای مالی شرکتها، تزارنامه، صورت سود و زیان شرکتها، صورت جریان وجوه نقد و مواردی از این دست است. با بررسی و در نظر گرفتن همین موارد به ارزش گذاری سهام هر شرکت پرداخته میشود و در نهایت تصمیم به خرید و فروش سهام بررسی شده شرکت گرفته میشود.
هدف اصلی این نوع تحلیل از سهام هر شرکت، بدست آوردن ارزش خاصی است که بتوان آن را با قیمت فعلی مقایسه کرد و بعد از آن تصمیم به خرید و فروش سهام گرفت.
نکته قابل توجه این است که اگر ارزش پایینتر از قیمت فعلی باشد، قیمت سهام افزایشیافته است و سرمایهگذار میتواند سهم را بفروشد و از طرف دیگر اگر ارزش بیشتر از قیمت فعلی باشد، سهام بهعنوان سهام سودآور شناخته میشود که مبنای خرید سهم است.
در روش تحلیل بنیادی برای تحلیل سهامهایی که قصد سرمایهگذاری دارید باید به دو مرحله اساسی زیر توجه نمایید:
۱- تجزیه و تحلیل اوضاع اقتصادی کشور و صنعت مورد نظر
در این مرحله شناخت وضعیت کلی حاکم بر یک صنعت خاص و همچنین کل بازار کشور از اهیمت ویژهای برخوردار است. این بررسی شامل بررسی شاخصهای کلان اقتصادی مانند تولیدات ملی، واردات و صادرات، نرخهای رشد اقتصادی، رو به رشد بودن محصولات یا خدمات صنعت مورد نظر، تهدید رقبا، محدودیت کالاهای جانشین آن صنعت و … تاثیرگذار میباشند. با شناسایی و تجزیه و تحلیل این عوامل میتوانید به درستی تصمیم بگیرید که سهم در آن صنعت ارزش خرید دارد یا خیر.
برای ذکر یک مثال از صنایع فلزی به جهت پشتوانه قوی به خاطر وجود معادن زیاد در ایران استفاده میکنیم:
به طور مثال در بررسی وضعیت تولید و صادرات روی در ایران باید به این نکته اشاره کرد در سال ۲۰۱۷ ایران ۳۰۲ میلیون دلار صادرات شمش داشته که با کسب رتبه پانزدهم صادر کنندگان جهان، توانست ۱.۶ درصد از کل صادرات جهان را به خود اختصاص دهد. ایران بعد از چین، هند و قزاقستان، چهارمین تولید کننده فلز روی در آسیا میباشد. همچنین طبق بررسیهای بعمل آمده، این مقدار مصرف در کشورمان قابل افزایش است. افزایش قابل توجه مصرف روی در صنایع گالوانیزه و صنایع زیر بنایی و خودرو سازی و لوکوموتیو و واگن سازی ایران بشدت در مصرف روی کشور تاثیر گذار خواهد بود.
۲- تجزیه و تحلیل شرکت
تحلیلگر بنیادی بازار سهام پس از انتخاب صنعت مورد نظرِ خود باید یک شرکت را از میان شرکتهای موجود در آن صنعت انتخاب نماید. موضوعات مورد بررسی در انتخاب شرکت مورد نظر ابتدا موقیعت مالی شرکت (نسبتهای بدهی، سودآوری، نقدینگی، کارایی و …) و در مرحله بعد توجه به عواملی مانند داشتن ویژگیهای ممتاز نسبت به بقیه شرکتها مانند نیروی کار متخصص، فناوری پیشرفته تولید، سهم بازار ، میزان فروش و نرخ رشد، کیفیت محصولات و خدمات و … است.
و باز هم به برای ذکر یک مثال به بررسی شرکت فراوری مواد معدنی ایران میپردازیم
این شرکت با توجه به وجود معدن انگوران به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر معدنی روباز سرب و روی دنیا در استان زنجان یکی از تولید کنندگان اصلی شمش روی با روش هیدرومتالورژی با ظرفیت اولیه ۱۰۰۰۰ تن در سال است. که این مسئله مزیت رقابتی شرکت فرآور محسوب میشود و از نظر تولید از سال ۹۳ تا کنون از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار بوده و همچنان آینده رو به رشدی در این صنعت دارا خواهد بود. موجودی پایان دوره سال ۱۳۹۸ این شرکت بالغ بر ۱۲۲ میلیاد تومان میباشد و از این رو شرکت فرآور جزء شرکتهای متمول در این صنعت است.
همچنین شرکت فراوری مواد معدنی ایران در میان صد شرکت برتر منطقه آذربایجان قرار دارد.
از شرکت فراوری مواد معدنی ایران در این همایش با رتبه ۴۹ در منطقه و بدون تغییر جایگاه نسبت به سال ۸۹ تقدیر گردید. شایان ذکر است دارا بودن حداقل چهل میلیارد ریال فروش سالانه شرط لازم جهت حضور شرکت ها در رتبه بندی IMIAZAR100 می باشد.
تحلیل بنیادی یا تحلیل تکنیکال؟
در تحلیل تکنیکال ابتدا با بررسی تغییرات و نوسانهای نمودارها، حجم معاملات و آگاهی از وضعیت گذشته بازار و پیش بینی قیمت، میتوان سهام مورد نظر را انتخاب و سپس اقدام به خرید و فروش آن سهام کرد.
برای اینکه تصمیم بگیرید از کدام تحلیل، علم تحلیل بنیادی یا تکنیکال استفاده کنید، ابتدا این نکته را در نظر بگیرید که هر دوی این تحلیلها در یک راستا هستند اما با توجه به اینکه مختصر از هر دو تحلیل گفته شد، اگر شما هم از کاربران بازار بورس هستید و دوست دارید که این بازار و بررسی آن را خیلی سریع و ساده یاد بگیرید پیشنهادی که به شما برای استفاده از تحلیلها میشود تحلیل تکنیکال است.
بهتر است ابتدا تحلیل تکنیکال یاد بگیرید. این تحلیل بسیار ساده و در عین حال کاربردی است. کاربردی از این نظر که شما میتوانید با یادگیری تحلیل تکنیکال در هر بازاری وارد شوید بازارهایی مانند طلا، سکه یا حتی بازار جهانی فارکس.
در آخر تکرار میشود برای سرمایه گذاری در بازار بورس با علم وارد بشوید. قوانین، مفاهیم مهم و نکات بسیار زیادی در بورس وجود دارد، بنابراین سرمایهگذاری موفق در بورس نیازمند آموزش است.
دیدگاهتان را بنویسید